top of page

Vanliga frågor kring luftvärmepumpar

 • HUR LÄNGE HÅLLER EN LUFTVÄRMEPUMP?
  Det går inte riktigt att säga exakt hur länge en luftvärmepump håller, utan det beror på en rad olika faktorer. Hur du använder pumpen, vilken sorts luftvärmepump och vart den är placerad är några av dessa. Förutsatt att inga olyckor sker och att pumpen får arbeta under rätt förutsättningar bör en luftvärmepump hålla i 10–15 år. Ju oftare du kontrollerar din värmepump och servar den, ju längre kommer den att hålla. Luftvärmepumpen är beroende av fria flöden, rätt dimensionerade kopparrör och fyllnadsmängd för att kunna fungera felfritt. Det är också viktigt att aggregat och filter rengörs med jämna mellanrum. Låt luftvärmepumpen hålla en jämn temperatur istället för att gå på full effekt och sedan stängas av när önskad värme är uppnådd. Detta för bästa driftsekonomi men det är också så att ju fler gånger pumpen behöver starta upp och stängas av desto mer slitage och skada tar pumpen.  Har luftvärmepumpen slutat att prestera som den ska, eller ger den inte längre en jämn temperatur? Då är det dags att kontrollera den. Om energiförbrukningen stiger kan det vara dags för service eller så har pumpen helt enkelt gjort sitt. Andra tecken såsom att säkringar går eller att pumpen stängs av utan anledning är också indikationer på att allt inte står rätt till. Vår rekommendation är att i alla fall utföra service vartannat år på din luftvärmepump för att få den att orka i många år.
 • FÖRDELAR MED LUFTVÄRMEPUMP?
  Luft finns överallt runt omkring oss och bäst av allt är att den är gratis, men det finns många fler fördelar med luftvärmepump: FLEXIBELT En pump är ett bra alternativ för dig som inte vill eller får borra och gräva för berg- och jordvärme. En luftvärmepump tar dessutom lite plats och är enkel att installera. FÖRNYBAR ENERGIKÄLLA Luftvärme utvinns ur solenergi som lagras i utomhusluften. Förnybar energi är energi som inte kommer att ta slut inom en överskådlig framtid. BRA KOMPLEMENT En luftvärmepump är ett bra tillägg till alla andra uppvärmningsalternativ. KOSTNADSEFFEKTIVT Med en rätt installerad luftvärmepump kan uppvärmningskostnaden halveras och ge en stor besparing för villor och lokaler. Dessutom är investeringskostnaden lägre i jämförelse med jord- och bergvärme. Det går med andra ord att spara pengar med en luftvärmepump, speciellt om man idag värmer upp sitt hem med direktverkande el. VÄRME & KYLA På vintern värmer pumpen upp inomhusluften och på sommaren kan den ge skön svalka i huset. LÄTT ATT INSTALLERA & HANTERA Pumpen är lätt att installera och kräver bara regelbunden filterrengöring. FÖRBÄTTRAR INOMHUSMILJÖN Luftvärmepumpen verkar som en dammsugare av inomhusluften och renar den aktivt hela tiden. INBYGGD WI-FI Många av våra luftvärmepumpar har Wi-Fi i sig vilket gör att du kan styra pumpen via din mobil. Perfekt efter en varm dag på stranden eller på väg ner till sommarstugan. Genom att använda köldmedium R32 (framtida miljövänligt köldmedium) med låg uppvärmningspotential bidrar detta till att växthusutsläppen minskas avsevärt.
 • SNABBFAKTA OM VÄRMEPUMPAR
  Värmepumpar flyttar värme från en plats till en annan, värmen kan hämtas från jord, berg eller sjöar. Värmepumpen kan ge minst fyra gånger så mycket värmeenergi som den elenergi den behöver för fungera. Den första värmepumpen var till för att kyla vätskor eller göra isbitar. Uppfinnare var Jacob Perkins och året 1834. Världens första värmepump gjorde en österrikisk ingenjör som hette Peter Ritter von Rittinger,. Det var år 1856 i byn Ebensee i Österrike. Den första värmepumpen för en bostad i Sverige var på försök 1948. Den använde värme från en ladugård och kallades ”Kovärmeanläggning”. Det var vid Sveriges Utsädesförenings Försöksgård i Ugerup nära Kristianstad.
 • Vad är en FAQ-sektion?
  En FAQ-sektion kan användas för att snabbt ge svar på vanliga frågor om ditt företag, t.ex. "Vart levererar ni?", "Vad är era öppettider?" eller "Hur gör jag för att boka?". En sådan här sektion är ett bra sätt att hjälpa folk navigera på hemsidan och kan till och med förbättra din SEO.
bottom of page